Bitvavo kosten

Welke kosten komen kijken bij het gebruik van Bitvavo?

Bitvavo is één van de grootste cryptocurrency exchange platforms van Nederland. Hier kun je gemakkelijk verschillende digitale valuta kopen en verkopen. Wanneer je transacties gaat uitvoeren worden er wel handelskosten en transactiekosten in rekening gebracht. Ook zijn er kosten wanneer je geld gaat opnemen en storten. In dit artikel lees je meer over alle kosten die komen kijken bij het gebruik van Bitvavo. Daarnaast wordt er meer verteld over veiligheid en de vergelijking met andere platformen.

Handelskosten die op Bitvavo van toepassing zijn

Handelskosten Bitvavo
Handelskosten Bitvavo

Wanneer het over handelskosten op Bitvavo gaat kan er een onderscheid worden gemaakt tussen de zogenoemde taker- en maker fee. Een maker is een handelaar die een limietorder plaatst. Daarentegen is een taker een handelaar die een marktorder plaatst. Beide worden verschillend behandeld, omdat ze een andere rol hebben in overeind houden van de koersen. Het orderboek moet namelijk wel gevuld blijven. Op Bitvavo zijn de taker kosten 0,25% van het bedrag. Dit is ongeveer gelijk aan de kosten op andere handelsplatformen. Aan makers biedt Bitvavo een vergoeding van 0,15%. Het is wel zo dat de kosten afnemen wanneer je in grotere volumes handelt. Het kan daarom dus lonen om grotere transacties uit te voeren om de kosten lager te houden.

Wat zijn transactiekosten nu precies?

De crypto munten zijn decentrale munten die niet worden gereguleerd door een instantie. Ze worden over de hele wereld op verschillende netwerken en pc’s gehost. De transacties tussen partijen vinden dus plaats zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank. Wel moet deze transactie worden geregistreerd. De kosten die hierbij komen kijken worden ook wel GAS-kosten genoemd. Deze kosten kunnen gezien worden als de brandstof voor de blockchain.

De precieze kosten van een transactie op Bitvavo

Transactiekosten Bitvavo
Stortingskosten Bitvavo

Voordat je een transactie op Bitvavo uitvoert is het natuurlijk goed om te weten wat deze kosten precies zijn. Deze kosten worden grotendeels bepaald door de grootte en de hoogte van de desbetreffende transactie. Uiteindelijk kan dit maximaal oplopen tot 0,25% voor elke koop- en verkooporder. Ook kun je bij Bitvavo korting krijgen op je transactiekosten. Hoe? Door veel te handelen in crypto munten. De hoogte van de korting wordt berekend op basis van het totale bedrag dat je hebt verhandeld in de afgelopen 30 dagen. Wanneer je bijvoorbeeld €100.000 of meer hebt verhandeld, dan is de taker fee 0.20% en de maker fee 0.10%. Deze percentages worden nog lager als je meer verhandeld. Want handel je meer dan €250.000 dan zijn deze fees 0.16% en 0.08%. Een volledig overzicht kun je vinden op www.bitvavo.com/nl/fees.

Hoe zit het met stortingskosten?

Naast alle bovengenoemde kosten kunnen er bij Bitvavo ook opname- en stortingskosten in rekening worden gebracht. De naam zegt het eigenlijk al: met stortingskosten worden kosten bedoeld wanneer je geld stort op je Bitvavo account. Deze kosten hangen af van de manier hoe je het geld naar Bitvavo stort. Doe je dit bijvoorbeeld met Sofort? Dan is het percentage stortingskosten dat je moet afstaan 2,25%.

Hoe zit het met opnamekosten?

Opnamekosten op Bitvavo worden ook wel ‘Blockchain fees’ genoemd. Dit betreft de kosten voor het sturen van crypto munten naar een extern walletadres. Deze kosten worden uitbetaald aan ‘miners’ die het crypto netwerk in stand houden. Het is wel zo dat deze kosten verschillen per crypto munt. Zo is momenteel de fee voor een Bitcoin bijvoorbeeld 0.000002 BTC. Dit staat gelijk aan ongeveer 70 eurocent. Voor sommige valuta is het zelfs zo dat er helemaal geen opnamekosten worden berekend. Dit is bijvoorbeeld momenteel het geval voor Dodgecoin en Filecoin.

Bitvavo geeft een veiligheidsgarantie

Wanneer je Bitvavo gebruikt wil je natuurlijk zekerheid hebben over de veiligheid van je geld. Dit wil je niet zomaar kwijtraken. Daarom worden de tegoeden van de gebruikers van Bitvavo ondergebracht bij Stichting Bitvavo Payments. Dit is een volledig onafhankelijke stichting. Daarbij wordt ook het grootste gedeelte van de digitale crypto munten ondergebracht in de zogeheten ‘cold wallets’. Dit zijn als het ware digitale portemonnees en worden offline beheerd. Dit betekent dat het is afgesloten van het internet. Hierdoor kunnen deze digitale portemonnees dus niet worden gehackt, wat zorgt voor een stukje veiligheid.

Vestiging van Bitvavo in Nederland

Daarnaast is Bitvavo ook nog eens een Nederlands bedrijf en is ook gevestigd in Nederland zelf. Het platform is opgericht in 2018 door Jelle de Boer en Tim Baardse en is momenteel gevestigd in Amsterdam. Bitvavo was in eerste instantie opgericht als broker. Toch hebben zij zich de afgelopen jaren omgevormd naar een exchange. Omdat Bitvavo in Nederland gevestigd is betekent dit dat op alle handelingen Nederlands recht van toepassing is. Dit is fijn als er wel eens bepaalde zaken misgaan, en voornamelijk wanneer we het hebben over grote bedragen.

Vergelijking met Binance als platform

Momenteel zijn de twee grootste platformen waar je met crypto munten aan de slag kunt Bitvavo en Binance. Het is handig om een vergelijking te hebben van Bitvavo met Binance, want wat zijn nu precies de verschillen? Het eerste verschil zit hem in de gebruikersvriendelijkheid. Als we de vergelijking maken is Binance minder gebruikersvriendelijk dan Bitvavo. Vooral als je een beginnende crypto trader bent kun je beter beginnen op Bitvavo. Daarnaast is er ook een verschil in aanbod van deze twee platformen. Zo heeft Bitvavo een aanbod van ongeveer +50 cryptovaluta. Daarentegen beschikt Binance over een groter aanbod van +100 cryptovaluta. Daarnaast is Bitvavo dus een Nederlands bedrijf dat ook een Nederlandse klantondersteuning heeft. Dit kan zeker ook als voordeel worden gezien voor Nederlandse gebruikers.

Handelen in crypto? Let dan wel goed op

Door te investeren in crypto munten kun je aardig wat verdienen, mits je dit op de juiste manier doet. Toch is het erg belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren en valkuilen. Er zijn bijvoorbeeld veel criminele hackers actief in deze crypto wereld. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je al je geld kwijtraakt. Daarnaast zit er aan cryptogeld momenteel geen intrinsieke waarde. Dit kan betekenen dat de waarde van de digitale valuta ineens heel erg zakt, en jij je geld kwijt bent. De waarde wordt namelijk bepaald door de vraag van speculanten. Wanneer er in het nieuws een bericht komt over een bekend persoon die geen toekomst meer ziet in een bepaalde munt, dan kan dit er voor zorgen dat de waardes drastisch zakken. Kijk dus altijd goed uit en weet wat je doet.